Nogle udvalgte forespørgsler til Bramming Byhistoriske Arkiv.
Familien Köhler.
Köhler var bygmester og sognefoged i mange år op til 1930erne, havde været i USA i sin ungdom. Hans datter var veninde med fotograf Maren Olesen. Ham og familien var der en forespørgsel på, så der blev sendt en del billeder til Værløse.
Efterfølgende besøg i Bramming, hvor familien fandt Köhlers amerikanske statsborgerskab hos os.
En søgning der tog tid var en henvendels der oprindeligt var til Darum. Det forestillede et skolebillede, højskole sikkert fra omkring 1905. På billedet var måske bedstemor. På nettet var der en dame der havde en side med højskolebilleder, men hun kendte det nu ikke. Bedstemor var udvandret til USA og via en amerikansk side fandt jeg ud af at det var Salling Højskole, der kun fungerede i en 4-5 år. Men dengang var der mange højskoler i Danmark, omkring 100 faktisk. Fandt ikke bedstemor men en masse andet.
Tilsendt billede fra Heather Davis – U.S.A.
Guldbryllupsfoto.
Karl Vogt sendte os et billede fra ca. 1905 af et guldbryllup. Han spurgte også efter oplysninger om gårdejer Hans Jørgen Nissen og hans kone Anna fra Nørå, samt personer og andet matreriale. Han fik oplysningerne fra filen Brammingensere, og senere oplysninger vedr. en slægtsbog, en avisartikel og nogle erindringer.
Et familiemedlem overlod os et billede af den første kvindelige lærer ved efterskolen. Der var en ganske interessant historie tilknyttet, og vi overvejede et foredrag på Arkivet om hende og efterskolen med Jørgen Engkebølle som indleder. Dette blev ikke gennemført, grundet udgifterne.
Thyra Topsøe underviser i Hejls.
Pedersens Hotel.
Hotellet på hjørnet af Borgergade og Storegade hed oprindeligt Beiers Hotel – og har heddet meget andet, herunder også Pedersens Hotel. Et barnebarn henvendte sig til os, hvor vi gav mange oplysninger og billeder – Vi fik også en del billeder, fra en periode under krigen hvor vi ingen havde.
Mormor-morfar i Bramminge sommeren 1942
Postmesteren.
Henvendelse om billeder af postmester Holm, der sluttede i Bramming 1932. Ekspederet, Tanja fik også en udskrift af postinspektionen 9.1.1920 hvor han blev anmodet om at skaffe kvitteringer på postekspeditioner.
Posthusets personale omkring 1920 – det er postmesteren til venstre. Bagved den bilende post til Darum.
Dødsannonce.
Bente efterlyste en dødsannnonce fra Vestkysten 25.7.1934. Den blev ikke fundet der, men kiggede lidt i lokalsiderne og fandt en skovopsynsmand af samme navn. Det var faktisk den rigtige mand, så hun fik en indskannet udgave, Stig Hegn affotograferede artiklen fra Vestkysten.
Arkivet har Vestkysten fra 1916 – tit nyttig til slægstsforskning.
Hellesvej 12.
Henvendelse af ejendoms køber der vil føre huset tilbage i den oprindelige stil. Det er jo forespørgsler som betragtes som vigtige. Vi kan jo have billeder, men sjældent bygningstegninger, men i heldige tilfælde kan man finde dem på kommunens hjemmeside, f.eks. i forbindelse med tilladelse til ombygning.
Fra oplysningerne i vores mappe Huse og folk, om Hellesvej 12.
I arv efter Bak har man altid anset tilbygningen til Sommerlyst som byens ældste verdslige hus. Men en forespørgsel angående Grønnegade 6 har måske ændret dette. Ejeren mente det var fra 1877.
Sådan noget er bøvlet, Der blev kigget i Rigsarkivet. Gørding malt herredsfoged. Hunderup Kommune 1865-1945 – huset lå jo i Hunderup dengang!. Der blev faktisk fundet en aflysning af et gældsbrev på skødet fra 1883. Sommerlyst var fra omkring 1880. Det nu nedrevne lægehus i Nørregade var fra 1884. Der var en aftale med ejeren, Mike S., men han udskød den, fandt ikke ud af hvad hans dokumentation for 1877 var!
I 1975 tegnede arkivets grundlægger Olaf Bak, Grønnegade 6 – er det byens ældste hus? mysteriet ikke opklaret!