Arkivets småskrifter

Fengers allé er bygget i perioden under 1. Verdenskrig frem til 1920 – et enkelt er dog fra 1908, men med Fengers allé har vi fået den gade hvor borgerskabet i Bramming for alvor synliggjorde sin magt. Inden den tid var det sådan at byens arbejdere og DSB-folk boede i den anden ende af byen, i Mæglergade, i Grønnegade og Søndergade. Men med bebyggelsen af Fengers alle blev byen skilt efter penge og anseelse, og sådan er det til dels endnu. Gaden er opkaldt efter læge Palmer N. Fenger der ville udstykke her, men han gik fallit og rejste til USA i 1903 – og så faldt priserne.
Fengers allé er historisk nok byens bedst oplyste gade, der var byvandring her allerede i 1991. Gaden er karakteristisk ved sit helhedsindtryk, murermesterhusene og deres velbevarede udseende, som nok er det mest bemærkelsesværdige blandt stationsbyerne på strækningen Den jyske Sydbane. Gaden fik fortov før 1921, og ny belægning med SF-sten, vistnok i 1976.
Fengersallé, Lindegade – Elmegade sælges samlet kr. 50,-
Lindegade fik sine første huse i 1906 og gaden har er på den måde den første sammenhængende bebyggelse i Bramming. Mens nabogaden Fengers allé er borgerskabets gade, er Lindegade snarere arbejderklassens. Som i så mange småbyer var der ikke udlejningsejendomme i Bramming dengang, så ville man bo skulle man selv bygge, undtagelsen var byggeforeningshusene.
Jernbanegade fører lige til byens grundlægger: Banegården fra 1874, engang byens største arbejdsplads og Ragna Tonnesen fortæller om sin rejse med den nye bane til Grindsted i 1916. På vejen passerer vi Handelsbanken og bankdirektør Thyssen, lægehuset med Fenger og byens fotograf og historiker C.K. Olesen. Hollændergården – engang centrum for hesteeksport via banen. Og naturligvis Posthuset og de mange landpostbude til cykels.
Jernbanegade kr. 50,-
Se heri om Storegade fra Kikkenborg til Christians cykler, alle de mange huse, der er revet ned: blikkenslager Dues, sognefoged Køhlers, Kikkenborg Krogård, og alle personerne: cigarhandler Jensen, kaldet Skipper, havde pløjet verdenshavene, Marie Thomsen var bagermester, Ingrid Ulrichs kørekort, Karen Hejbøls manufaktur og spejdere. PLus gode historier som Trækvognsturen i 1931, da Chr. Tot trak tandlægen fra Esbjerg til Bramming og blev modtaget af en veritabel folkemængde i Storegade.
Storegade, – Lige nr. kr. 50,-
Hvor Aldi ligger lå engang et hus hvor familien Klingenberg boede. Det var Elise fra Seem der blev 95 år i 1949 og kunne fortælle om dengang studedriverne kom gennem byen på vej til Holsten. Hun var gift med portør Klingenberg – en bror til skomager Klingenberg i nr. 7. Portør Jes Klingenberg var her i byen næsten fra stationens start, fra 1876. Han var faktisk født i Mulvad, måske her i nr. 53. Ægteparret var blandt byens første afholdsfolk og vistnok også med til at grundlægge Socialdemokratiet. De havde 9 børn. Portør Klingenberg døde i 1934, og hans kone, Elise Margrethe boede her til hun døde, hos sønnen vulkanisør, Marius Klingenberg. Han var oprindeligt snedkersvend og glødende socialist i sin ungdom, han var formand for Socialistisk Ungdomsforbund i Bramming i 1920, hvor han var 22 år. Da huset blev revet ned for nogle år siden var det ejet af afholdslogerne Støt os vel og Fremad på ny. Museet havde i starten udstillet en masse regalier herfra.
Byhistorisk har udgivet et hæfte om Storegade, hvor man også kan læse om dengang Storegade var den unge bys forretningsgade med et utal af butikker: købmand Søren Nielsen og hans brændevin, P.N. Andersen der gik fallit og cykelhandlere fra Thorstensen omkring 1. verdenskrig til Antonius til 1998, den store manufakturforretning A.A. Øllgaard, byens største arbejdsplads Bramin, 5. maj 1945 på Sommerlyst da stikkerne blev arresteret. Og så måske byens flotteste huse fra før verden gik af lave – tiden før 1. Verdenskrig.
Storegade, – Ulige nr. kr. 50,-
Ribevej gennem alle tider, fra dengang Frederik den 7. kørte her med grevinde Danner til det nybyggede Thorsens gård. Da købmanden blev dømt som pyroman, da Helena Tornel brændte ihjæl, men også de daglige begivenheder i en gade i provinsen med 2 brødudsalg, 3 købmandsforretninger, et par slagterforretninger – og mange ishuse. Såmænd kun en 30-40 huse, de fleste fra 1910, 1920 og 1930erne, men ikke desto mindre havde Ribevej en barnevognsfabrik.
Ribevej kr. 50,-
Nørregades huse og beboere fra dengang: som ovenfor barber Pultz fra sangkoret. Da slagter Mortensens svin slap ud i friheden, da Christian Tot observerede naboer i ølnød og da fru Fich Rasmussen både skar i glas og drev glarmesterforretning.
Nørregade har altid sammen med Storegade været byens vigtigste gader – hvem af dem er i front i dag? Byhistorisk Arkiv prøver nogle svar, med udgangspunkt i byvandringen forår 2006.
44 sider med mange billeder.
Nørregade kr. 50,-
Samlet pris for alle overstående hæfter i A5 format kr. 250,-
Baks Bramming Blogs
Brammings historie kan skrives på mange måder. Baks måde er den mest underholdende: henkastede skitser fra hans efarings overdrev. Tilsat et bredt udsnit af de mange kultegninger, han lavede hele sit liv.
Historierne er Baks farvel. De blev til i hans sidste levevår, hvor han forsødede sin tilværelse og de tidlige morgener på Solgården med at bladre i sin historiske hukommelse, plus lidt nutidsbetragtninger. Nogle morgener kom der en to-tre blogs -til benefice for omverdenen i Bramming og andre steder på kloden.
Et udvalg af hans blog er samlet i dette hæfte.
Baks Bramming Blogs kr. 50,-
Baks Bramming billeder

Baks Bramming billeder kr. 50,-
You must be logged in to post a comment.