Spejderliv 1969 Ny Hedeby

 
Spejderliv 1969 – Ny Hedeby.

Kaj Lykke Trop på spejderlejr i 1969, Ny Hedeby v/Kliplev. Filmet af Kaj Jensen, Tekst af Svend Jensen.

Lejren var bygget op om Torsten Hartvig Nielsens tanker om vikingetiden og ideer om hvordan de levede og arbejdede. Resulterede bl.a. i konstruktionen af 5 vikingeskibe, en rekonstruktion i fuld størrelse af Osebergvognen samt en rekonstruktion af Hedeby centrum med 11 vikingehuse. Efter lejren blev dette starten på spejdercentret Ny Hedeby. Lejren var delt ind i 6 underlejre opkaldt efter nogle af vikingetidens byer: Birka, Dorestad, Grobin, Hedeby, Kaupang og York.

Forberedelserne til lejren var startet allerede i 1967, hvor de to sønderjyske divisioner med korpsets hjælp købte Stevninghus. Herefter startede Hartvig med at føre sine tanker ud i livet godt hjulpet af spejdere, skovmænd, rovere og ledere. Arbejdet blev udført kun ved brug af gamle redskaber.

300 af de patruljer der boede i underlejren Hedeby boede i landnamshytter, som blev bygget af 30.000 lærketræer i ugen op til lejrstarten. Kaj Lykke Trop med H.P. Graverholt i spidsen skulle bygge 3 landnamshytter i ugen op til lejren og bebo dem under lejren.

I løbet af lejren blev der også lavet arkæologiske forsøg med blandt andet tjærebrænding, jernudvinding, pottemageri og vævning. Man forsøgte også at støbe en stor klokke efter den metode, man mener vikingerne anvendte.

På lejren blev korpsets nye spejderuniform præsenteret. Nu skulle alle spejdere – også ulveungerne – have khaki-uniformer. Og uniformsstoffet blev det nye moderne “Grækenlandsstof” (nylonstof) i stedet for bomuld, ligesom der blev indført grønne baretter som valgfri hovedbeklædning og lange fløjlsbukser blev reglementeret vinterpåklædning. Det var den største “uniformsrevolution” siden starten i 1909.

I forhold til tidligere lejre var der en stor andel af blå pigespejdere, hvilket var et tegn på det tættere samarbejde, der voksede op mellem DDS og DDP og i 1973 resulterede i sammenslutningen af de to korps.

På de første film billeder af landnamshytterne ses H.P. Graverholt og Tonni Knudsen, medens Henning Thomsen og Søren Rasmussen vasker op efter frokosten.

Tonni Knudsen, Jens Kristian Graverholt og Per Larsen sætter lærke rafter på taget.

Under spisning ses fra venstre Ole Bak, Søren Rasmussen, Per Larsen og Svend Jensen balancerende med fyldt tallerken. Med ryggen til står Poul Erik Schlosser.

Dronning Ingrid og Kong Frederik vises rundt af Hartvig Nielsen.

Vanding af tag på landnamshytter Lars Graverholt, Ole Bak og Jørgen Andersen.

Lige overfor Kaj Lykke lejren forsøges smeltning af myremalm i ler-byggede smeltedigler.

De 5 rekonstruerende og nybyggede vikingeskibe ankommer sejlende igennem Aaabenrå fjord.  I anden sekvens af skibene har Kaj Lykke Flok været på sejltur og går fra borde, heriblandt Tonni Knudsen, Lars Graverholt, Ole Bak og Svend Jensen.